Ingatlah tidak ada arang batu yang menjadi intan tanpa melalui tekanan demi tekanan. Hidup yang melalui kesukaran dan dugaan adalah untuk menjadikan kita lebih kuat dan lebih memahami orang lain. Cuma hati yang pernah dilapah yang boleh merasa besarnya erti kasih dan sayang sesama manusia.

Wednesday, 21 March 2012

Kisah Pemerintah Brunei & Doa Orang Soleh.

"Sumber dikisahkan & pengalaman daripada: Al-Fadhil Ustaz Hj. Abd Halim Abas."

“Di tahun 80-an saya sering dakwah di Sabah Serawak dan Brunei. Pada tiap malam
Juma’at, Pehin Menteri Besar (MB) ketika itu mengadakan Yasinan Tahlilan dan doa di
kediaman beliau. Setelah Isyak, juadah terhidang, jemaah dijemput makan, begitulah kebiasaan Pehin. Suatu malam, setelah solat Isyak, Pehin mengajak saya duduk di samping beliau, makan sambil berbual, beliau memulakan cerita, kata beliau:

"Ustaz saya ada yang mau saya sampaikan pada ustaz tentang sejarah Brunei ini.
Kami pada masa lalu tidak seperti ini, kami negeri yg sangat miskin, bukan saja rakyat miskin raja kami juga miskin. Hinggakan kalau masuk kapal dagang, cukai dari kapal dagang itulah buat bayar gaji pegawai."

Saya lihat air mata beliau tergenang d pelupuk matanya, beliau sebak, ucapannya tertahan tahan, tapi beliau teruskan juga.

"Ustaz, ukuran miskinnya raja kami, kadang-kadang dia  berhutang ikan dari penjual ikan berbulan-bulan untuk makan keluarganya."

Walau makanan enak pada malam itu, tapi hati saya turut sayu mendengar cerita Pehin, suapan saya juga tersendat-sendat.

Pehin teruskan ceritanya.

"Pada tahun 1920, Sultan pergi ke negeri Johor, di sana Sultan temui orang soleh yg barokah doanya, Sultan ceritakan kepada soleh itu, dan Sultan minta tolong doakan dirinya agar dapat rezeki yang boleh memberi kelapangan hidup untuk rakyat dan keluarga. Orang soleh itu berkata pada Sultan:  “Jika tuanku
berani berjanji untuk tegakkan syaria’t Islam, saya bersedia berdoa untuk tuanku”.

Sultan pun mengakui sanggup menegak syariat Islam, lalu Orang Soleh itu mengambil tongkatnya dan memotong sepanjang jari telunjuk, dan orang Soleh berkata pada Sultan: “Bawa tongkat ini,tanam di negeri Brunei”.

Tahun 1920 tongkat itu d tanam, dan pada tahun 1929 keluarlah minyak d Brunei, mendapat wang minyak yang pertama, lansung Sultan mengambil guru-guru agama dari negeri Johor.

“Ustaz!”, kata Pehin pada saya, “Saya khuatir melihat anak muda yang lupa Allah, seperti zaman sekarang, saya takut Allah sedut minyak ini kebawah maka tak naik naik lagi, saya lihat Pehin menahan tangisnya mukanya tunduk, saya terharu dan menahan sebak. Ustaz, “Dulu datok nenek kami menjaga makan minum mereka tak mau makan shubhat lebih-lebih lagi yg haram, mreka minum yang manis dari gula
tebu yang mereka perah sendiri. Makanan mereka bersih dan halal oleh sebab itu doa mereka berkat, kekayaan Brunei ini berkat doa mereka, bukan hasil usaha kami, ini kurnia Allah, berapa orang kah dari kami yangg BERSYUKUR?".


Suasana sepi saya jadi sayu, menangis dalam hati, barulah saya tau hati budi pemimpin Brunei, itu baru Menteri Besarnya, bagaimana hati budi Sultannya?

Sudah berkali-kali Sultan Hassanal Bolkia memerentah supaya melaksanakan hukum jinayah di Brunei, dari ucapan yang luar biasa baginda, Sultan Brunei bertitah:
 “Siapalah kita di hadapan Allah untuk berkata, tidak, atau nanti dulu” untuk melaksanakan hukum jinayah."

Titah ini sarat dengan aqidah yang teguh, Baginda sedar akan dirinya sendiri yang tiada apa apa di sisi Allah, Baginda menafikan segala sesuatu dengan pertanyaan: “Siapalah kita……….? dan mengithbatkan Allah dgn kata kata “….di sisi Allah…..”

Wahai kaum muslimin dan saudaraku yang beriman kepada Allah yang Maha Esa, terutama penduduk pulau Borneo satukan hati kita beri sokongan dokongan penuh kepada Baginda Sultan Brunei yg bertikad mau melaksanakan hukum jinayat(HUDUD) di negara Brunei, mungkin nanti akan merambas ke Borneo seluruhnya.

Pemberian IPAD disekolah-sekolah.

Assalaamualaikum, Alhamdulillah dengan izinNya kita berjumpa lagi didalam coretan yang tidak sepertinya ini.

Pada minggu yang lalu, telahpun berakhirnya MMN ke 8 yang berlangsung selama 15 hari di Bangunan Parlimen, dan banyak perkara-perkara positif yang telahpun disepakati untuk dilaksanakan demi kemajuan negara serta rakyat. Terima kasih kepada jemaah-jemaah Menteri Kabinet dan juga Yang Berhormat² , kerna telahpun dengan ikhlas dan jujurnya menjalankan tanggung-jawab mereka dan kitani sebagai rakyat jelata hanyalah menanti apakah benar atau tidak segala janji yang dibuat akan diungkayahkan.

Sebetulnya saya bukanlah seorang ahli-politik atau kan mencuba untuk berpolitik namun hati dan akal fikiran ini terpanggil untuk 'mengubak' sedikit akan perihalnya pemberian IPAD disekolah-sekolah yang mana belanja bagi itu semua adalah dalam sekita $6,000,000 Duit Brunei. Memang zaman sudah berubah, kalau dulu dizaman saya bersekolah hanyalah cukup membawa beberapa keping buku, lukisan dan beberapa batang pen dan juga pensil. Tunggu Cikgu masuk kedarjah, barutah kami bilang orang akan membuka beg, mengeluarkan buku-buku sepertimana yang diarahkan oleh Cikgu.Namun dizaman yang serba canggih ini, beberapa corak pembelajaran telahpun di-ubah / di-naik tarafkan, contohnya anak-anak kitani sudah mula diajar menggunakan computer disekolah-sekolah rendah iaitu melalui mata-pelajaran ICT. Alhamdulillah turut berbangga dengan hasil pencapaian negara khususnya melalui Kementerian Pendidikan. Berbalik kepada penggunaan IPAD ini, memang ada diantara kitani yang menyokong dan tidak kurang juga ada yang membantah. Namun didalam bantahan-bantahan itu terkandung dengan pelbagai banyak alasan yang begitu boleh diterima dan mempunyai asas yang konkrit! Saya telah mencuba membincangkan perkara ini bersama rakan-rakan didalam Facebook beberapa hari yang lalu dan akan saya kongsikan buah fikiran mereka kepada abiskita yang membaca diblog ini.


**Saya: Satu kebaikan dari pemberian IPAD kepada penuntut-penuntut disekolah iaitu sebagai ganti BUKU TEKS.**

'MUN' banar matlamatnya mcmatu, sewajarnya jua kitani selaku orang tua turut sama menjunjung anugeraha yg amat bermanfaat ini.
BapakNya ZakwanPersoalannya tuan: apa kelebihan iPad bagi sistem pembelajaran murid2? Byk pembaziran dan keburukannya berbanding kelebihannya nya..drpd 6juta atu durg balikn ipad..tantu plang duit atu dbalikan buku teks n workbook..krna buku tidak memerlukan maintainance berbanding iPad..buku tidak memerlukan elektrik berbanding iPad..
Rose Razak ind jua. mympuk th ku jua.drpd mbli ipad 6juta, lbeh bek th dlu d usai th skulah yg lma. cntoh ny mcm skulh kmi,ehe,atau skulah mulaut yg buruk a2. pusat tngktn6 bsar hntap tbuat ya,yg skulh mulaut damit,mumut nada budget. pnting kn th jua kslmatn murd.

then $6juta a2 mcukupi kn 2 utk SMUA murd d brunei. tau2 krg sx ny mgantat k skulah 20buting ganya. hmpit kn 2 smua murd mmkai mun ada 700 murd? atau kira th 25org murd d klas? apath gnya subjek yg hmpit mkai 2? last2 buruk sj dlm kutak.

ok kia th parents th yg kna cruh mbli. mun ank sorg mgkali dpt jua d usaha kn.mun ank smpi 3 keatas,apath pkai pbli. mcm mgalakkn phutangan th plg.

lps 2 lg bh. pkirkn th jua,tluan b-ipad ni bek ny knk2 dmit alum tau kn bsocial beintrnet.mun yg pintar 2 krg, antah2 ada yg bth plg beintrnet dr blajar. astee
Sharp Shooter yes lurus tu.... Kalau ipad tu rosak atau kecurian dan sebagainya, miana drg kn belajar... Mau inda mau kn indung lgi yg susah tu kng telusir sana sini mencari buku text.. Baik masa ada jua buku text 2 mun nada alamat guru jua yg sadis tu krg tepaksa bekerja keras utk membuat kertas kerja utk murid2 atau murid2 jadi kusut mun byk kn d salin...

Haslina Halim Yg ku dangar, ipad atu only for Adexcell students, bukan untuk majoriti..
Anak Watan Kenapa kita takut untuk berbelanja? Habis kah sudah usin Brunei ani? Bukankah lebih baik kalau kerajaan berbelanja daripada kita! Contoh saja apabila kerajaan kita berjimat B$20 juta dalam peberian subsidi lektrik. Siapa yang sakit apabila bil lektrik melambung naik? 
Maximal Nightscream buku teks nda prlu dkhuatiri virus bleh hdup dlm sistemnya, tu gnya pndangan yg dptku pikirkn.. :D


Sashaa Sashtacia Alhamdulilah kerajaan katani telah membuat persediaan pembelajaran base on technology. D sebab kn perkembangan technology pembelajaran dunia yg now lebih bnyak mengguna kn IT. Interactive notes, diagram 3D yg cangih yg dpat d kupas satu persatu dari lapisan luar hingga k dlm contohnya diagram telinga dlm pelajaran science semua sudah tersedia dlm software khas. Dan rajah dlm buku inda lagi practical dgunakan dlm dunia masa kini. Technology dunia ne lah yg MEMAKSA kerajaan berbelanja agar anak anak Brunei inda ketingalan. Klau pasal influence2 luar inda payah ipad la computer pun sudah lama membwa influence so sesuatu yg memang sukar d bendung. Tanpa katani sedari, buku semakin pupus... Inda lagi payah memotong pokok tuk buat kertas.... klau kan d tolak campur banyak persediaan mesti kerajaan buat demi untuk maintain high standard pembelajaran anak2 katani. Katani takut pada pembaharuan tapi perkembangan dunia inda menungu katani. Tawakal sja lahh mesti katani positive. Semoga wawasan ini berjaya.
Sharp Shooter
tapi harus di ingatkan jua kerna terlalu mengejar IT anak2 sekolh rendah d ajar cara2 on9 membuka internet dan website akhirnya anak2 d bawah umur pun dh pandai melebihi org2 dewasa.... Keburukan lebih byk dri kebaikan... Indung pun nda jua dpt mengawasi anak2 24hrs apa drg buat... Tambah2 lagi masani anak2 sekolah rendah pun dh pandai menggunakan hp... Hp pun canggih2 mengalahkan hp diri...


Rose Razak anak watan>mnta maaf ah mympuk ku lg. jgn kta marah apa yg kn ku ckp kn ani.

memg ind slh krjaan bblnja utk ktani. tp:

1)mgapa th d dahulukn pkara yg baru sdgkn bnyk pkara lma tbengkalai. dcni mseh jua ku mnekankn skulah ku lh ah. klu kta dtg sj rh bgunan kyu kmi ah,lantai ny buruk sudah mumut, dindg blubg, dewan kmi myedihkn bh. malar sudah dpohonkn.tp nada tindakan. yg dpkirkn kselamatn knk2. mau kta kn ank kta blajar dlm keadaan kelas mcm a2? mcm ada prnh kes lampu gugur,mun gugur atas kpla cna? yth cubath duit 2 dpkai th dlu myelesaikn kperluan drpd dtujukn kpd prncgn bru.
Linah Rose Saya masih nda setuju dgn iPad yg menggantikan buku teks ani... Masalah maintenance ipad ani lebih mahal bah... Mun tah banar jua kerajaan yg menanggung, masalah lain timbul lagi tu. Baik masa tah sekajap. Aarrgh pokoknya saya nda stuju. Jgn dibelakangkan/ ditinggalkan sama sekali buku teks. Buku ani batah mana pun disimpan, mun ia rusak pun nda macam kitani mengganti ipad... Entahlah org atasan ani, ada2 saja idea bisdia ani.
Rose Razak
‎2) teknologi ni bgus pulg jua. tp msti dpkirkn brapa bnyk tenaga mahir? cgu ani pn org jua. ukn cmpter,dpt kn d install2. ukn ny tarus pndai. msti jua blajar. n utk cgu mdpt kmahirn bteknologi ni bla th kn myeluruh? yg veteran cna? jgnth yg vetern yg kmi cgu biasa ani kdg2 mgusai excel pn pyh. pksa bklahi2,blagau2an dgn. len lg yg species tau snang sj,smua krja org mbuatkn dgn alasn 'nada pndai bcmpter'. mun dh bcmpter pn ind pndai, ipad a2 pn alum tantu jua 2.

Bayu Achum S bnr tu eyhh baik plg mbaiki skulah dulu....bnyk g skulah yg sdh mumut napa nda d usai...kselesaan murid lebih d utamakn bh keadaan sekeliling ani th jua buleh mbantu perkembangan pembelajaran.....lg satu a kselamatan atuu jua patut d ambil peduli dulu...mun sdh lantai mumut atap bubus apa cana bh kn bjunyak lantai ijap jua murid.... :)) aku pun nda setuju Ipad ani...mlalaikan ada jua tu krg....timbul jua lg kes curi tu krg....mananda timbul urg sdh ghairah kn Ipad mna g pduli takut n salah!! nda ku pcaya nda blaku kcurian krg contoh th sja d UBD knapa urg brani mncuri....pikirkn jua kburukannya mun kn mau mnggunakan peralatan moden ani...lg satu timbul jua krg tu anak2 beingul th jua mnta balikn Ipad tu arh indung rasa siuk sdh dskulah b Ipad jd drumau kn mau th jua....nahhh lakap duittt...mkin plg btmbah blnja tu n mnyusahkn......ermmmmm
Rose Razak ‎3) adakh pbelajarn tnpa kertas ani smua org udh mampu? mksudny ind pyh lg txtbk,workbook. krja pkai ipad antar pkai emel sj smua. ada kh smua household dbrunei ni tdpt internet d rumah? adakh smua indung yg myekulahkn ank sma mcm tni yg celek IT? mun yg mcm indung ku 2,mbuka cmpter pn nada pmandai, jngka ny ind jua iski hntap kn masg intrnet d rumah. mcm mna yg keluarga susah a2? drpd ny mbyr intrnet bek plg ya mblikn kprluan lain.
Rose Razak
‎4) IPAD mgalakkn phutngan d kalangan rakyat. mun dh ind mpu pksa jua bhutang 2 mun ank mjal kn mbli. yth krg org brunei mkin kuat mnta bntuan. mcm ULASAN MJLIS MSYUARAT NEGARA ah, apa ny "rakyat suka mminta2 n ind mhargai pmberian krajaan". dr mana th punca ny 2. huhu. pkir2kn lh.


Fadzil Hmi lau aku.. baik th pkrkn mluaskn tmpt parking di skulah.. makin hari makin sampit.. keselamatan anak2 skulah harus di utamakan, mengelakan tidak di ingini mcm tahun lepas
MdKhoeri Rofiq GRanie Klo ada satu perkara yang amba ingin tuk anak sekulah... ialah harus disediakan sarapan yang bergizi.... seblom mulai belajar... bubur nasi sama ayam n sayur2... sb otak hanya berfungsi saat tubuh sihat dan bertenaga... Sorry putung pembahasan sal iPad... iBubur saja...
Linah Rose Skulah kami kana janjikan kan kana buatkan dewan. Batah udah alum ada. Skulah besharing sama skulah ugama. Nda da staffroom utk guru ugama. Usin 6juta atu alum abis utk membuatkan sebuah dewan tu
Durang menteri2 ani taksub n bangga bila menyebut perbelanjaan sampai berjuta2 ringgit. Bukan jua usin bisia yg kana pakai. Durang kakal jua mewah..
.Itulah antara jawapan dan pandangan mereka apabila mengetahui akan pemberian IPAD disekolah-sekolah nanti. Dan pandangan mereka ini sepatutnya mendapat perhatian yang lebih, yang mana contohnya untuk memperbaiki keadaan sekolah-sekolah terlebih dahulu. Andainya duit sebanyak $6,000,000 itu digunakan untuk memperbaiki keadaan sekolah-sekolah, rasanya ia lebih BERBALOI !!

Persoalan saya disini, apakah pandangan-pandangan rakyat ini tidak akan dilayan? Atau hanyakah setakat tinggal didalam tulisan sahaja?

Bagaimana dengan fikiran para pembaca sekalian?

Friday, 16 March 2012

Hidup Itu Satu Anugerah: Zina akan berlaku jika perkahwinan dituntut bayara...

Hidup Itu Satu Anugerah: Zina akan berlaku jika perkahwinan dituntut bayara...: Assalaamualaikum, apa khabar para pembaca semua? Diharapkan semuanya didalam keadaan sehat walafiat hendaknya. Aamiin. Mungkin, apabila aw...

Zina akan berlaku jika perkahwinan dituntut bayaran yang MAHAL??

Assalaamualaikum, apa khabar para pembaca semua? Diharapkan semuanya didalam keadaan sehat walafiat hendaknya. Aamiin.

Mungkin, apabila awda melihat tajuk diatas pastinya akan tertanya-tanya apakah betul maksiat akan berleluasa dengan kadar belanja perkahwinan yg amat mahal dikalangan masyarakat kita. Dan mungkin juga sebilangan dari awda memang sudah mengetahuinya, dan akan bersetuju. Namun bukanlah maksud penulisan saya kali ini ingin 'mengambak' senario ini. Tetapi tulisan saya ini adalah mencuba memusahabahkan diri saya sendiri dan yang lainnya jika mampu.

Baiklah, berlakunya maksiat iaitu Zina dimerata-rata ketika ini mengikut kajian telahpun mendapati bahawasanya mereka yang terlibat dalam kancah itu mengatakan bahawasanya mereka rata-rata tidak mampu untuk bernikah/berkahwin dengan alasan yang utama iaitu PERBELANJAAN NIKAH/KAHWIN terlalu mahal dan tidak terdaya bagi mereka untuk menunaikannya. Antara SEBAB yang dapat saya ketengahkan ditulisan ini  ialah WANG HANTARAN.

Banyak kekeliruan yang berlaku didalam masyarakat melayu sehinggakan kita menganggap Wang Hantaran iaitu didalam bahasa Melayu Brunei dikenal sebagai "Belanja Hangus" bagi pengantin perempuani tu lebih penting berbanding sunnah, walhal kita semua sudah maklum bahawasanya Wang Hantaran hanyalah ADAT.

Isu Wang Hantaran sering menjadi bangkitan dikalangan masyarakat melayu sehinggakan ada yang sampai meletakkan harga yang begitu tinggi mencecah nilai $10,000 dan yang paling minimum $3,000 kebawah. Saya tidak ingin menyentuh lebih lanjut isu ini, kerna ianya akan menyentuh 'sensitivity' banyak pihak.

Ini belum lagi termasuk belanja resepsi majalis yang diadakan mengikut adat sesebuah tempat. Antara adat-adat perkahwinan disini: Majalis Bebedak, Majalis Besanding, Majalis Ambil-ambilan, Majalis Mulih 3 hari. Kesemua majalis-majalis ini memerlukan perbelanjaan yang mungkin bukan sedikit. Betul atau tidak???

Dan andainya ada yang ingin membuat majalis yang sederhana pastinya akan sering mendapat tantangan-tantangan dari pihak kaum keluarga dan sahabat handai.
Boleh jadi ada pihak yang berkata begini: "eh luan jua kan bekira kamu ani, kawin ni sekali ganya seumur hidup bah, mun nda beusin agatah ke bank behutang.. nada salahnya behutang kan kawin ani.. tu nah jaga maruah keluarga. Apa nya orang ramai karang mun diliatnya majlis kamu sederhana, karang kana ucap kamu kawin ani sembarana, ada lagi karang beucap kawin emergency"..
Itulah antara dialog-dialog yang sering kitani dengari apabila berkumpulnya sanak saudara ketika membincangkan aturcara majlis yang bakal berlangsung.

Saya pernah membincangkan tajuk ini dengan seorang Ustaz dan akan saya kongsikan soalan saya dan jawapan beliau disini:

"Saya: Tuan, di Brunei ni kawin mahal.. Mun diluar negeri mungkin nda sampai $1000 sudah siap nikah,
DI brunei ni, mun nikah 'secawan kopi' ada tia karang tu nyanyang2 mulut celupar behabar yang bukan-bukan.


Ustaz: Bismillah: Kalau kita mahu ikut cakap orang, apa-apa pun salah. Mahal salah, murah salah, ramai salah, tak ramai salah. Cepat salah. lambat salah. Yang penting kita perlu ikut apa kata Allah swt dan RasulNya.

Bukankah Nabi Muhammad saw mengatakan:

" Mahar yang paling baik itu adalah mahar yang murah"

Bermakna perbelanjaan kawin pun sebaiknya murah jua.

Kalau orang mengata. Kita akan dapat pahala. Lama-lama akan pudar dari ingatan jua. Daripada kalau tidak ada yang mengata tetapi kita dapat dosa zina, atau sekurang-kurangnya akibat hutang yang berpanjangan. Bukankah kesannya jauh lebih bahaya dari orang mengata-ngata. Mudah-mudahan bermanfaat.".

Begitulah perbincangan saya dengan seorang Ustaz, dan beliau sendiri menyarankan agar perkahwinan dan nikah janganlah terlalu mengikut cakap orang, ianya mesti berbalik kepada diri kita sendiri. Apakah kita mampu ataupun tidak? Janganlah nanti kiranya kitani mengungkayahkan majalis-majalis basar tetapi selepas abis upacara kita dikirim Bil yang melambung tinggi, manakala hutang di bank akan terus dibayar dalam tempoh yang begitu lama.


Jadinya, kita mau yang mana? Samada kita mau ikut cakap orang atau kita buat keputusan sendiri?
 

Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:
" Sebaik-baik maskahwin ialah yang lebih rendah ". ( Riwayat Abu Daud )

Dan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:
" Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya ". ( Riwayat Ahmad )


Mohon ampun dan maaf dalam penulisan ini jika terdapatnya kekurangan-kekurangan, sebarang teguran dan balasan pendapat dari para pembaca amatlah dialu-alukan.

Sekian, dan Wassalaam..

Hari Jumaat - 16hb Mac 2012 / 4:56 petang.

Saturday, 10 March 2012

Piala Hasanal Bolkiah - 2012 - Apa sudah jadi???

Gamat, betul-betul gamat keadaan di Stadium Negara pada malam semalam kerna pasukan kita buat julung kalinya telah berjaya meraih Juara dengan berkesudahan 2- 0 menewaskan pasukan Garuda.

Baiklah, saya tidak mahu menyentuh tentang apa-apa mengenai permainan kedua pasukan semalam, kerna abiskita pun boleh mendapatkan bacaan yang lebih 'effisyen' melalui akhbar-akhbar tempatan.

Namun apa yang ingin saya tuliskan disini ialah mengenai ORANG KITANI. Abiskita mungkin ada sudah mendengarkan ketika perlawanan diantara pasukan negara menentang Myanmar tempoh hari dimana ketika nyanyian Lagu Kebangsaan Negara Myanmar dimainkan, orang kitani dengan rasa tidak hormatnya 'MEMBOO' nyanyian tersebut. Astaghfirullahal-adzim.... beristigfar betul saya apabila mengetahui akan kejadian yang amat 'inda beumpama' sebegitu. Dimanakah rasa malu kitani? Dimanakah rasa hormat kitani kepada sesama negara sahabat? Dimanakah etika calak Ke-Bruneian kitani yang memang sudah turun temurun terkenal sebagai bangsa yang mempunyai budaya sopan yang cukup tinggi? Dimanakah hilangnya?

Inilah kita, andainya sudah melupakan asal-usul sebagai anak-anak Brunei! Inilah kita jika sudah terlalu dipengaruhi perasaan EGO yang tinggi dengan menganggap bangsa lain adalah murah, rendah dibandingkan dengan diri kita. MAAF! Saya tidak setuju sama sekali. Jangan kita beranggapan sedemikian. Marilah kita perbaiki diri kita semua dengan disiplin, dan fahamilah konsep negara MELAYU ISLAM BERAJA. Marilah kita bersama-sama menghormati sesama manusia.

Yeah dan pada perlawanan semalam juga tersebar khabar dan cerita disana sini telah terjadinya PERANG BOTOL. Kenapakah lagi ini harus berlaku disaat-saat negara kita baru hendak mencipta nama dan maju dalam sukan bolasepak? Apakah kita tidak terfikir, andainya perkara ini mendapat liputan yang meluas hingga keluar negara, maka sejarah hitam akan kembali menyelubungi negara kita, iaitu pasukan Negara akan di'sekat' lagi. Jadi kepada siapa harus dipersalahkan? Salahkan penganjur? Sudahlah... Penganjur sudah bermurah hati memberikan TIKET PERCUMA. Salahkan pemain skuad Tebuan kita? Kasihanilah mereka, jarih sudah dorang atu bemain, tau-tau kan kana banned tia oleh sikap tidak bertanggungjawap tersebut..

Fikir-fikirkanlah ...

***Tahniah kepada pasukan U21 Tebuan Jr***

Malam Pertama Dan Adab Bersenggama (Bersetubuh)


Al-Ustadz Yazid bin Abdul Qadir Jawas

Saat pertama kali pengantin pria menemui isterinya setelah aqad nikah, dianjurkan melakukan beberapa hal, sebagai berikut:

Pertama: Pengantin pria hendaknya meletakkan tangannya pada ubun-ubun isterinya seraya mendo’akan baginya. Rasulullah صلی الله عليه وسلم bersabda:
إِذَا تَزَوَّجَ أَحَدُكُمْ امْرَأَةً أَوِ اشْتَرَى خَادِمًا فَلْيَأْخُذْ بِنَاصِيَتِهَا (وَلْيُسَمِّ اللهَ عَزَّ وَجَلَّ) وَلْيَدْعُ لَهُ بِالْبَرَكَةِ، وَلْيَقُلْ: اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ خَيْرِهَا وَخَيْرِ مَا جَبَلْتَهَا عَلَيْهِ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّهَا وَشَرِّ مَا جَبَلْتَهَا عَلَيْهِ

“Apabila salah seorang dari kamu menikahi wanita atau membeli seorang budak maka peganglah ubun-ubunnya lalu bacalah ‘basmalah’ serta do’akanlah dengan do’a berkah seraya mengucapkan: ‘Ya Allah, aku memohon kebaikannya dan kebaikan tabiatnya yang ia bawa. Dan aku berlindung dari kejelekannya dan kejelekan tabiat yang ia bawa.’”  [1]

Kedua: Hendaknya ia mengerjakan shalat sunnah dua raka’at bersama isterinya.

Syaikh al-Albani rahimahullaah berkata: “Hal itu telah ada sandarannya dari ulama Salaf (Shahabat dan Tabi’in).

1. Hadits dari Abu Sa’id maula (budak yang telah dimerdekakan) Abu Usaid.
Ia berkata: “Aku menikah ketika aku masih seorang budak. Ketika itu aku mengundang beberapa orang Shahabat Nabi, di antaranya ‘Abdullah bin Mas’ud, Abu Dzarr dan Hudzaifah رضي الله عنهم. Lalu tibalah waktu shalat, Abu Dzarr bergegas untuk mengimami shalat. Tetapi mereka berkata: ‘Kamulah (Abu Sa’id) yang berhak!’ Ia (Abu Dzarr) berkata: ‘Apakah benar demikian?’ ‘Benar!’ jawab mereka. Aku pun maju mengimami mereka shalat. Ketika itu aku masih seorang budak. Selanjutnya mereka mengajariku, ‘Jika isterimu nanti datang menemuimu, hendaklah kalian berdua shalat dua raka’at. Lalu mintalah kepada Allah kebaikan isterimu itu dan mintalah perlindungan kepada-Nya dari keburukannya. Selanjutnya terserah kamu berdua…!’”[2]

2. Hadits dari Abu Waail.
Ia berkata, “Seseorang datang kepada ‘Abdullah bin Mas’ud رضي الله عنه, lalu ia berkata, ‘Aku menikah dengan seorang gadis, aku khawatir dia membenciku.’ ‘Abdullah bin Mas’ud berkata, ‘Sesungguhnya cinta berasal dari Allah, sedangkan kebencian berasal dari syaitan, untuk membenci apa-apa yang dihalalkan Allah. Jika isterimu datang kepadamu, maka perintahkanlah untuk melaksanakan shalat dua raka’at di belakangmu. Lalu ucapkanlah (berdo’alah):
اَللَّهُمَّ بَارِكْ لِي فِي أَهْلِيْ، وَبَارِكْ لَهُمْ فِيَّ، اَللَّهُمَّ ارْزُقْنِي مِنْهُمْ، وَارْزُقْهُمْ مِنِّي، اَللَّهُمَّ اجْمَعْ بَيْنَنَا مَا جَمَعْتَ إِلَى خَيْرٍ، وَفَرِّقْ بَيْنَنَا إِذَا فَرَّقْتَ إِلَى خَيْرٍ
.
“Ya Allah, berikanlah keberkahan kepadaku dan isteriku, serta berkahilah mereka dengan sebab aku. Ya Allah, berikanlah rizki kepadaku lantaran mereka, dan berikanlah rizki kepada mereka lantaran aku. Ya Allah, satukanlah antara kami (berdua) dalam kebaikan dan pisahkanlah antara kami (berdua) dalam kebaikan.” [3]

Ketiga: Bercumbu rayu dengan penuh kelembutan dan kemesraan. Misalnya dengan memberinya segelas air minum atau yang lainnya.

Hal ini berdasarkan hadits Asma’ binti Yazid binti as-Sakan radhiyallaahu ‘anha, ia berkata: “Saya merias ‘Aisyah untuk Rasulullah صلی الله عليه وسلم. Setelah itu saya datangi dan saya panggil beliau supaya menghadiahkan sesuatu kepada ‘Aisyah. Beliau pun datang lalu duduk di samping ‘Aisyah. Ketika itu Rasulullah صلی الله عليه وسلم disodori segelas susu. Setelah beliau minum, gelas itu beliau sodorkan kepada ‘Aisyah. Tetapi ‘Aisyah menundukkan kepalanya dan malu-malu.” ‘Asma binti Yazid berkata: “Aku menegur ‘Aisyah dan berkata kepadanya, ‘Ambillah gelas itu dari tangan Rasulullah صلی الله عليه وسلم!’ Akhirnya ‘Aisyah pun meraih gelas itu dan meminum isinya sedikit.” [4]

Keempat: Berdo’a sebelum jima’ (bersenggama), yaitu ketika seorang suami hendak menggauli isterinya, hendaklah ia membaca do’a:
بِسْمِ اللهِ، اَللَّهُمَّ جَنِّبْنَا الشَّيْطَانَ وَجَنِّبِ الشَّيْطَانَ
مَا رَزَقْتَنَا

“Dengan menyebut nama Allah, Ya Allah, jauhkanlah aku dari syaitan dan jauhkanlah syaitan dari anak yang akan Engkau karuniakan kepada kami.”

Rasulullah صلی الله عليه وسلم bersabda: “Maka, apabila Allah menetapkan lahirnya seorang anak dari hubungan antara keduanya, niscaya syaitan tidak akan membahayakannya selama-lamanya.” [5]

Kelima: Suami boleh menggauli isterinya dengan cara bagaimana pun yang disukainya asalkan pada kemaluannya.

Allah Ta’ala berfirman:

“Artinya : Isteri-Isterimu adalah ladang bagimu, maka datangi-lah ladangmu itu kapan saja dengan cara yang kamu sukai. Dan utamakanlah (yang baik) untuk dirimu. Bertaqwalah kepada Allah dan ketahuilah bahwa kamu (kelak) akan menemui-Nya. Dan sampaikanlah kabar gembira kepada orang yang beriman.” [Al-Baqarah : 223]

Ibnu ‘Abbas رضى الله عنهما berkata, “Pernah suatu ketika ‘Umar bin al-Khaththab رضي الله عنه datang kepada Rasulullah صلی الله عليه وسلم, lalu ia berkata, ‘Wahai Rasulullah, celaka saya.’ Beliau bertanya, ‘Apa yang membuatmu celaka?’ ‘Umar menjawab, ‘Saya membalikkan pelana saya tadi malam.’ [6] Dan beliau صلی الله عليه وسلم tidak memberikan komentar apa pun, hingga turunlah ayat kepada beliau:

“Isteri-Isterimu adalah ladang bagimu, maka datangilah ladangmu itu kapan saja dengan cara yang kamu sukai…” [Al-Baqarah : 223]

Lalu Rasulullah صلی الله عليه وسلم bersabda:
أَقْبِلْ وَأَدْبِرْ، وَاتَّقِ الدُّبُرَ وَالْحَيْضَةَ

“Setubuhilah isterimu dari arah depan atau dari arah belakang, tetapi hindarilah (jangan engkau menyetubuhinya) di dubur dan ketika sedang haidh”. [7]

Juga berdasarkan sabda Rasulullah صلی الله عليه وسلم:


مُقْبِلَةٌ مُدْبِرَةٌ إِذَا كَانَتْ فِي الْفَرْجِ

“Silahkan menggaulinya dari arah depan atau dari belakang asalkan pada kemaluannya”.[8]

Seorang Suami Dianjurkan Mencampuri Isterinya Kapan Waktu Saja
• Apabila suami telah melepaskan hajat biologisnya, janganlah ia tergesa-gesa bangkit hingga isterinya melepaskan hajatnya juga. Sebab dengan cara seperti itu terbukti dapat melanggengkan keharmonisan dan kasih sayang antara keduanya. Apabila suami mampu dan ingin mengulangi jima’ sekali lagi, maka hendaknya ia berwudhu’ terlebih dahulu.

Rasulullah صلی الله عليه وسلم bersabda:
إِذَا أَتَى أَحَدُكُمْ أَهْلَهُ ثُمَّ أَرَادَ أَنْ يَعُوْدَ فَلْيَتَوَضَّأْ

“Jika seseorang diantara kalian menggauli isterinya kemudian ingin mengulanginya lagi, maka hendaklah ia berwudhu’ terlebih dahulu.” [9]

• Yang afdhal (lebih utama) adalah mandi terlebih dahulu. Hal ini berdasarkan hadits dari Abu Rafi’ radhi-yallaahu ‘anhu bahwasanya Nabi صلی الله عليه وسلم pernah menggilir isteri-isterinya dalam satu malam. Beliau mandi di rumah fulanah dan rumah fulanah. Abu Rafi’ berkata, “Wahai Rasulullah, mengapa tidak dengan sekali mandi saja?” Beliau menjawab.
هَذَا أَزْكَى وَأَطْيَبُ وَأَطْهَرُ

“Ini lebih bersih, lebih baik dan lebih suci.” [10]

• Seorang suami dibolehkan jima’ (mencampuri) isterinya kapan waktu saja yang ia kehendaki; pagi, siang, atau malam. Bahkan, apabila seorang suami melihat wanita yang mengagumkannya, hendaknya ia mendatangi isterinya. Hal ini berdasarkan riwayat bahwasanya Rasulullah صلی الله عليه وسلم melihat wanita yang mengagumkan beliau. Kemudian beliau mendatangi isterinya  -yaitu Zainab radhiyallaahu ‘anha- yang sedang membuat adonan roti. Lalu beliau melakukan hajatnya (berjima’ dengan isterinya). Kemu-dian beliau bersabda,
إِنَّ الْمَرْأَةَ تُقْبِلُ فِيْ صُوْرَةِ شَيْطَانٍ وَتُدْبِرُ فِيْ صُوْرَةِ شَيْطَانٍ فَإِذَا أَبْصَرَ أَحَدُكُمُ امْرَأَةً فَلْيَأْتِ أَهْلَهُ، فَإِنَّ ذَلِكَ يَرُدُّ مَا فِيْ نَفْسِهِ

“Sesungguhnya wanita itu menghadap dalam rupa syaitan dan membelakangi dalam rupa syaitan. [11] Maka, apabila seseorang dari kalian melihat seorang wanita (yang mengagumkan), hendaklah ia mendatangi isterinya. Karena yang demikian itu dapat menolak apa yang ada di dalam hatinya.” [12]

Imam an-Nawawi rahimahullaah berkata : “ Dianjurkan bagi siapa yang melihat wanita hingga syahwatnya tergerak agar segera mendatangi isterinya – atau budak perempuan yang dimilikinya -kemudian menggaulinya untuk meredakan syahwatnya juga agar jiwanya menjadi tenang.”  [13]

Akan tetapi, ketahuilah saudara yang budiman, bahwasanya menahan pandangan itu wajib hukumnya, karena hadits tersebut berkenaan dan berlaku untuk pandangan secara tiba-tiba.

Allah Ta’ala berfirman:

““Katakanlah kepada laki-laki yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu lebih suci bagi mereka. Sungguh, Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat” .[An-Nuur : 30]

Dari Abu Buraidah, dari ayahnya رضي الله عنه, ia berkata, “Rasulullah صلی الله عليه وسلم ber-sabda kepada ‘Ali.
يَا عَلِيُّ، لاَ تُتْبِعِ النَّظْرَةَ النَّظْرَةَ فَإِنَّ لَكَ اْلأُوْلَى وَلَيْسَتْ لَكَ اْلآخِرَةُ

“Wahai ‘Ali, janganlah engkau mengikuti satu pandangan pandangan lainnya karena yang pertama untukmu dan yang kedua bukan untukmu”. [14]

• Haram menyetubuhi isteri pada duburnya dan haram menyetubuhi isteri ketika ia sedang haidh/ nifas.

Hal ini berdasarkan firman Allah Ta’ala:

“Artinya : Dan mereka menanyakan kepadamu (Muhammad) tentang haidh. Katakanlah, ‘Itu adalah sesuatu yang kotor.’ Karena itu jauhilah [15] isteri pada waktu haidh; dan janganlah kamu dekati sebelum mereka suci. Apabila mereka telah suci, campurilah mereka sesuai dengan (ketentuan) yang diperintahkan Allah kepadamu. Sungguh, Allah menyukai orang yang bertaubat dan mensucikan diri.” [Al-Baqarah : 222]

Juga sabda Rasulullah صلی الله عليه وسلم:
مَنْ أَتَى حَائِضًا أَوِ امْرَأَةً فِي دُبُرِهَا أَوْ كَاهِنًا: فَقَدْ كَفَرَ بِمَا أُنْزِلَ عَلَى مُحَمَّدٍ

“Barangsiapa yang menggauli isterinya yang sedang haidh, atau menggaulinya pada duburnya, atau mendatangi dukun, maka ia telah kafir terhadap ajaran yang telah diturunkan kepada Muhammad صلی الله عليه وسلم.”  [16]

Juga sabda beliau صلی الله عليه وسلم:
مَلْعُوْنٌ مَنْ أَتَى امْرَأَتَهُ فِي دُبُرِهَا

“Dilaknat orang yang menyetubuhi isterinya pada duburnya.” [17]

• Kaffarat bagi suami yang menggauli isterinya yang sedang haidh.
Syaikh al-Albani rahimahullaah berkata, “Barangsiapa yang dikalahkan oleh hawa nafsunya lalu menyetubuhi isterinya yang sedang haidh sebelum suci dari haidhnya, maka ia harus bershadaqah dengan setengah pound emas Inggris, kurang lebihnya atau seperempatnya. Hal ini berdasarkan hadits Ibnu ‘Abbas رضي الله عنه dari Nabi صلی الله عليه وسلم tentang orang yang menggauli isterinya yang sedang haidh. Lalu Nabi صلی الله عليه وسلم bersabda.
يَتَصَدَّقَ بِدِيْنَارٍ أَوْ نِصْفِ دِيْنَارٍ

“Hendaklah ia bershadaqah dengan satu dinar atau setengah dinar.’”[18]

• Apabila seorang suami ingin bercumbu dengan isterinya yang sedang haidh, ia boleh bercumbu dengannya selain pada kemaluannya. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah صلی الله عليه وسلم.
اِصْنَعُوْا كُلَّ شَيْءٍ إِلاَّ النِّكَاح


“Lakukanlah apa saja kecuali nikah (jima’/ bersetubuh).” [19]

• Apabila suami atau isteri ingin makan atau tidur setelah jima’ (bercampur), hendaklah ia mencuci kemaluannya dan berwudhu’ terlebih dahulu, serta mencuci kedua tangannya. Hal ini berdasarkan hadits dari ‘Aisyah radhiyallaahu ‘anha bahwasanya Rasulullah صلی الله عليه وسلم bersabda,
كَانَ إِذَا أَرَادَ أَنْ يَنَامَ وَهُوَ جُنُبٌ تَوَضَّأَ وُضُوْءَهُ لِلصَّلاَةِ وَإِذَا أَرَادَ أَنْ يَأْكُلَ أَوْ يَشْرَبَ وَهُوَ جُنُبٌ غَسَلَ يَدَيْهِ ثُمَّ يَأْكُلُ وَيَشْرَبُ

“Apabila beliau hendak tidur dalam keadaan junub, maka beliau berwudhu’ seperti wudhu’ untuk shalat. Dan apabila beliau hendak makan atau minum dalam keadaan junub, maka beliau mencuci kedua tangannya kemudian beliau makan dan minum.” [20]

Dari ‘Aisyah radhiyallaahu ‘anha, ia berkata,
كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا أَرَادَ أَنْ يَنَامَ وَهُوَ جُنُبٌ غَسَلَ فَرْجَهُ وَتَوَضَّأَ لِلصَّلاَةِ

“Apabila Nabi صلی الله عليه وسلم hendak tidur dalam keadaan junub, beliau mencuci kemaluannya dan berwudhu’ (seperti wudhu’) untuk shalat.” [21]

• Sebaiknya tidak bersenggama dalam keadaan sangat lapar atau dalam keadaan sangat kenyang, karena dapat membahayakan kesehatan.

• Suami isteri dibolehkan mandi bersama dalam satu tempat, dan suami isteri dibolehkan saling melihat aurat masing-masing.

Adapun riwayat dari ‘Aisyah yang mengatakan bahwa ‘Aisyah tidak pernah melihat aurat Rasulullah صلی الله عليه وسلم adalah riwayat yang bathil, karena di dalam sanadnya ada seorang pendusta. [22]

• Haram hukumnya menyebarkan rahasia rumah tangga dan hubungan suami isteri.

Setiap suami maupun isteri dilarang menyebarkan rahasia rumah tangga dan rahasia ranjang mereka. Hal ini dilarang oleh Rasulullah صلی الله عليه وسلم. Bahkan, orang yang menyebarkan rahasia hubungan suami isteri adalah orang yang paling jelek kedudukannya di sisi Allah.
Rasulullah صلی الله عليه وسلم bersabda:
إِنَّ مِنْ أَشَرِّ النَّاسِ عِنْدَ اللهِ مَنْزِلَةً يَوْمَ الْقِيَامَةِ الرَّجُلُ يُفْضِى إِلَى امْرَأَتِهِ وَتُفْضِى إِلَيْهِ ثُمَّ يَنْشُرُ سِرَّهَا


“Sesungguhnya manusia yang paling jelek kedudukannya pada hari Kiamat adalah laki-laki yang bersenggama dengan isterinya dan wanita yang bersenggama dengan suaminya kemudian ia menyebarkan rahasia isterinya.” [23]

Dalam hadits lain yang shahih, disebutkan bahwa Rasulullah صلی الله عليه وسلم bersabda, “Jangan kalian lakukan (menceritakan hubungan suami isteri). Perumpamaannya seperti syaitan laki-laki yang berjumpa dengan syaitan perempuan di jalan lalu ia menyetubuhinya (di tengah jalan) dilihat oleh orang banyak…” [24]

Syaikh Muhammad bin Shalih al-‘Utsaimin rahimahullaah berkata, “Apa yang dilakukan sebagian wanita berupa membeberkan maslah rumah tangga dan kehidupan suami isteri kepada karib kerabat atau kawan adalah perkara yang diharamkan. Tidak halal seorang isteri menyebarkan rahasia rumah tangga atau keadaannya bersama suaminya kepada seseorang.
Allah Ta’ala berfirman:

“Artinya : “Maka perempuan-perempuan yang shalih adalah mereka yang taat (kepada Allah) dan menjaga diri ketika (suaminya) tidak ada, karena Allah telah menjaga (mereka).” [An-Nisaa' : 34]

Nabi صلی الله عليه وسلم mengabarkan bahwa manusia yang paling buruk kedudukannya di sisi Allah pada hari Kiamat adalah laki-laki yang bersenggama dengan isterinya dan wanita yang bersenggama dengan suaminya, kemudian ia menyebarkan rahasia pasangannya”. [25]